JAVNI POGOVOR Z ŽUPANSKIMI KANDIDATI OBČINE KANAL OB SOČI

  

V soboto, 12.11.2022 smo se z županskimi kandidati občine Kanal ob Soči pogovarjali o okoljski problematiki srednjega Posočja; sežiganju velikih količin odpadkov v cementarni, prekomerni izrabi mineralnih surovin in vplivih na okolje, ki so posledica cementne industrije.

Da je okoljska problematika v naši občini še vedno tabuizirana tema in za marsikoga pretrd oreh, ni nobena skrivnost. Na to je ves čas opominjal prazen stol, na katerem bi morala sedeti sedanja županja in županska kandidatka Tina Gerbec, ki je udeležbo najprej potrdila, a si nato premislila.

Ostala kandidata, Miha Stegel in Ermin Hvalica sta bila precej bolj zgovorna in sta se do problematike jasno opredelila PROTI ter zagotovila, da bosta v primeru nastopa županske funkcije ugriznila v kislo jabolko sprege občinske politike in cementarne. 

Kandidat Ermin Hvalica se je javno zavezal, da bo v primeru izvolitve in nastopa županske funkcije usmeril vse napore v revizijo okoljevarstvenega dovoljenja cementarne Salonit Anhovo.

Kandidat Mha Stegel se je javno zavezal, da bo v primeru nastopa županske funkcije usmeril vse napore v preprečitev soodvisnosti občine Kanal od cementarne Salonit Anhovo. 

Oba kandidata sta v primeru izvolitve in nastopa županske funkcije dala jasne zaveze, da si bosta prizadevala za čistejše in bolj zdravo življenjsko okolje v občini Kanal ob Soči. Oba kandidata sta se jasno in nedvoumno izrekla proti dodatnim obremenitvam okolja v obliki povečanja količine sosežiga odpadkov za še enkrat in bosta v primeru izvolitve storila vse, da namero cementarne preprečita. 

Mi ju bomo vsekakor držali za besedo.

Prazen županjin stol pa je pustil grenak priokus: ali je župan, ki se noče opredeliti do tako akutne okoljske teme, kot so  vplivi cementne industrije v našem okolju, sploh lahko predstavnik vseh občanov?

 

/Podprto s sredstvi Programa ACF v Sloveniji 2014-2021/

Facebooktwittermail