Posebni poročevalec Združenih narodov na obisku v Anhovem

  

Te dni se na uradnem obisku v Sloveniji mudi posebni poročevalec Združenih narodov za človekove pravice in okolje, dr. David R. Boyd.

V soboto, 1.10.2022, je s svojo ekipo obiskal tudi Anhovo, kjer se je sestal s predstavniki civilne družbe. Dr. Boyda, okoljskega pravnika in nekdanjega aktivista smo seznanili z ekološko problematiko srednjega Posočja, ki je posledica dolgoletnega industrijskega onesnaževanja, težav z vodooskrbo in sosežiga velikih količin odpadkov v cementarni.

V štiri ure trajajočem druženju smo dr. Boyda seznanili s tragičnimi človeškimi zgodbami zaradi posledic uporabe azbesta v preteklosti, z dolgoletnim bojem prebivalcev za pravico do zdravega življenjskega okolja ter mu predstavili vsakodnevne težave, s katerimi se srečujemo prebivalci, ki živimo v okolici tovarne. Posebej smo ga opozorili na izredno diskriminatorno zakonodajo in dvojnost meril, s katerimi država  dovoljuje sosežigalnicam – cementarnam, obratovanje po bistveno nižjih okoljskih standardih, kot jih predvideva za specializirane sežigalnice odpadkov. Seznanili smo ga z bridkim dejstvom, da smo prebivalci srednjega Posočja pravzaprav tretjerazredni državljani, saj nam država kljub pozivu skoraj 600 slovenskih zdravnikov do danes še vedno ni zagotovila enakih pogojev za življenje, kot ostalim sodržavljanom, ki imajo to srečo, da ne živijo v okolici cementarne – sosežigalnice odpadkov.

Po končanem pogovoru smo se odpravili na krajši sprehod do starega dela vasi Anhovo, ki ga je že zdavnaj požrla tovarna. Posebni poročevalec se je tako prepričal, da kljub uglednemu položaju Slovenije kot države z dobro okoljsko zakonodajo in uveljavljenimi pozitivnimi praksami, obstajajo degradirana območja s sramotno in diskriminatorno pravno ureditvijo, ki ne sodi v 21.stoletje. Anhovo in okoliški kraji so primer, kjer je v teoriji vse vredu, v praksi pa ravno nasprotno.

Po končanem delovnem obisku je sledila tiskovna konferenca, kjer so v izjave podatli: Manuela Korečič v imenu Eko društva in Ci Danes, Aljoša Petek iz PIC – Pravnega centra za varstvo človekovih pravic in okolja, Nataša Posel iz Amnesty International ter Uroš Macerl iz Eko kroga. Izjavo prilgamo v celoti.

Delno poročilo o obisku Slovenije bo dr. Boyd predstavil 6.10. na  tiskovni konferenci, končno poročilo pa bo Organizaciji združenih narodov predstavil marca prihodnje leto.

Prispevek zaključujemo z mislijo cenjenega kolega Uroša Macerla: “Kapital v Sloveniji počne točno to, kar mu država dovoljuje, pogoji so kriminalni, nobena politika ni rešila tega, da bi končno izenačila mejne vrednosti izpustov, tudi trenutna ne, kljub obljubam. Zato je zdaj skrajni čas, da se to uredi.” In ta čas bo prišel, v to smo prepričani!

Izjava za javnost ob obisku posebnega poročevalca OZN

Facebooktwittermail