Obisk dr. Milana Kreka, direktorja Nacionalnega inštituta za javno zdravje v Anhovem in Desklah

  

V petek, 14. avgusta 2020, nas je na povabilo društva Eko Anhovo in dolina Soče ter civilne iniciative Danes obiskal dr. Milan Krek, direktor Nacionalnega inštituta za javno zdravje.

Najprej smo ga pozdravili v Anhovem, kjer so mu krajani predstavili težave s pitno vodo in njeno nedavno veliko onesnaženje. Njegovo stališče, ki ga je kasneje podal tudi medijem, je bilo jasno: v Nacionalnem inštitutu za javno zdravje imajo pomisleke k nadaljnji uporabi vodovoda za oskrbo krajanov, ki poteka skozi industrijski kompleks in je tam izpostavljen nevarnostim onesnaženja. Poleg tega predlagajo, da se za oskrbo krajanov poišče bolj kvaliteten vir pitne vode in današnji vir (to je črpanje vode iz Soče) ukine. Najbrž pa bodo zahteval tudi ugotavljanje objektivne in subjektivne odgovornosti za nevarno onesnaženje pitne vode, ki se je zgodilo.

Nato smo srečanje nadaljevali v Desklah, kjer smo se pogovorili o pereči okoljski in zdravstveni problematiki v naših krajih. Predstavnik društva Eko Anhovo je predstavil podatke o emisijah škodljivih snovi v zrak in nekatera zavajanja, s katerimi se opravičuje čedalje večje sosežiganje odpadkov v cementarni, naša zdravnica dr. Nevenka Mlinar je predstavila podatke o zdravstvenem stanju, mlada zdravnica dr. Ana Mavrič iz Kanala pa pogled in dileme mlade zdravnice in obenem mlade mame na življenje v domačem kraju.

Stališče dr. Milana Kreka v zvezi s tem, ki ga je kasneje prav tako podal medijem, je bilo enako jasno: Nacionalni inštitut za javno zdravje ne dopušča nobenih dodatnih onesnaženj v to dolino!

Svoje stališče in obenem poziv Nacionalnemu inštitutu za javno zdravje smo na tiskovni konferenci predstavili tudi v društvu Eko Anhovo ter v CI Danes. Izjavo društva Eko Anhovo lahko preberete v nadaljevanju.

Naj nam bodo besede direktorja Nacionalnega inštituta za javno zdravje dr. Milana Kreka v dodatno vzpodbudo v naših prizadevanjih za čisto in zdravo domače okolje. Vabimo čim več krajanov da se nam v teh prizadevanjih pridružijo.

Facebooktwittermail