Včeraj je bil nov (referendumski) dan, danes pa…

  

Po referendumu to nedeljo, 11. julija, ki je minil v znamenju visoke volilne udeležbe in kjer so volivci s skoraj plebiscitarno večino zavrnili škodljiv Zakon o vodah, ki mu je poleg številnih nevladnih organizacij ostro nasprotovala tudi vsa stroka, se lahko iskreno veselimo pomembne zmage ljudske volje nad soliranjem peščice in ponovnim poskusom vplivanja politike na prirejanje zakonodaje po meri imetnikov kapitala.

Hvale vredno je spoznanje, da je skoraj 700.000 ljudi vodo prepoznalo kot zelo pomembno in nedotakljivo dobrino, ki je hkrati pravica in privilegij vseh nas.

Kljub veliki zmagi in veselju pa prebivalci Anhovega, Deskel in še nekaterih drugih zaselkov v srednjem Posočju danes žal ne moremo več nazdraviti s kozarcem čiste in zdrave vode iz pipe!

Želeli bi spomniti na lansko tragedijo onesnaženja pitne vode z industrijskimi odplakami, ki je danes, skoraj leto dni kasneje, še vedno brez epiloga in je v luči drugih, ‘pomembnejših’ novic utonila v pozabo. Tragediji, ki se ne bi smela zgodili niti v teoriji, je najbrž botroval skupek hude človeške malomarnosti, prepočasne reakcije pristojnih služb in številni poskusi minimaliziranja dogodka, ki je pokazal na usodno prepletenost industrije, politike in številnih problemov, ki se jih dolga leta ni reševalo, ampak se jih je – po domače – potiskalo pod preprogo.

Danes, skoraj leto dni po tragediji ni bilo v smeri reševanja problema storjenega pravzaprav nič!
Za več kot 1000 prebivalcev pripravlja Režijski obrat občine Kanal ob Soči pitno vood še naprej v zastareli in poddimenzionirani vodarni, v katero črpajo vodo iz reke Soče v posebnem rovu, ko je ta v okvari, pa kar iz pomožnega črpališča za tehnološko vodo cementarne Salonit Anhovo, ki nima dovoljenja za črpanje pitne vode!

Kljub izredni seji odbora v Državnem zboru ter občinskega sveta Kanal ob Soči se v tem trenutku prebivalci Anhovega in okoliških vasi še vedno napajajo z vodo, ki do njihovih pip priteče po omrežju, kjer se prepletajo cevi za pitno in odpadno tehnološko vodo! Ali potrebujemo za resnejši pristop k iskanju rešitve novo tragedijo?

Želimo spomniti, da v Sloveniji, kjer je pravica do zdrave pitne vode zagotovljena z Ustavo in kjer se radi pohvalimo z zeleno deželo mnogoterih vodnih virov in izvirov, obstajajo kraji kjer čista in zdrava pitna voda ni več samoumevna!

Facebooktwittermail