Težke kovine v našem okolju

  

slika

V četrtek, 17. marca 2016, je v Kulturnem domu Deskle potekalo predavanje doc. dr. Mojce Bavcon Kralj z naslovom: Težke kovine v našem okolju: nikelj, krom, kadmij, živo srebro, svinec. Predavanje je organiziralo društvo EKO Anhovo in dolina Soče z namenom ozaveščanja in izobraževanja javnosti o problematiki, s katero se sooča naša občina, pa tudi širše področje, ki je obremenjeno zaradi sežiganja odpadkov v cementarni Salonit Anhovo.
Dr. Bavconova je v predavanju opozorila na hude posledice za človeka in naravo, ki jih povzročajo težke kovine v našem okolju zaradi človekovega nespametnega delovanja. Zemlja, onesnažena s težkimi kovinami, potrebuje več sto let, da postane ponovno neonesnažena. Hkrati je vse prisotne v dvorani izzvala z vprašanji: Kaj si želimo? Kam gremo? Kaj nam je storiti? Ponudila je dva možna odgovora: Tako pač je, nič se ne da storiti ali Korak za korakom za boljši jutri.
V Mežiški dolini in Celjski kotlini je zaradi človekove brezbrižnosti in zatiskanja oči pred okoljskimi  problemi zemlja najbolj onesnažena v Sloveniji  Na Kitajskem ljudje za gibanje na prostem že dolgo nosijo maske. Ali želimo, da jih bomo kmalu potrebovali tudi v naši dolini?
Predavanje, katerega se ni udeležil noben viden predstavnik občine, se je zaključilo s številnimi vprašanji in  mnenji, ki so jih oblikovali številni  prisotni v dvorani.
Doc. dr. Bavcon Kralj se še enkrat iskreno zahvaljujemo za njeno  predavanje, saj se je odpovedala svojemu honorarju v dobrobit ljudi in narave naše doline.

DSC02101

Facebooktwittermail