Prijava oglasa ‘Kakšna so tla v okolici cementarne’ – Pritožba je UTEMELJENA!

  

Dne 20.5.2022 je bil v spletni izdaji časopisa Delo objavljen promocijski članek z naslovom ‘Kakšna so tla v okolici cementarne’, ki ga je naročila družba Salonit Anhovo d.d. Naročnik oglasa v članku nadvse enostransko in napačno povzema ugotovitve Kmetijskega inštituta (KIS), ‘da je sestava tal v cementarni in njeni okolici podobna drugim krajem primorske regije in tudi odmaknjenim naravnim območjem, kjer zagotovo ni vpliva dejavnosti podjetja.’ Trditev je netočna, napačno povzeta in bralca zavaja, da dejavnost cementarne nima vplivov na okolje in zdravje ljudi, kar ne drži! Več o spornem oglasu smo zapisali tukaj

Oglas smo prijavili Oglaševalskemu razsodišču, ki deluje pod okriljem Slovenske oglaševalske zbornice, saj smo bili prepričani, da njegova vsebina krši nekatera temeljna določila Slovenskega oglaševalskega kodeksa (SOK), ki oglaševalce zavezuje k poštenosti in resničnosti oglaševanja. 

Oglaševalsko razsodišče je razsodilo, da je pritožba utemeljena in oglaševalca pozvalo k prenehanju oglaševanja, ki je bilo predmet presoje do njegove uskladitve z določili SOK. Razsodbo si lahko v celoti preberete na tej povezavi https://www.soz.si/oglasevalsko_razsodisce/arhiv-razsodb/razsodba_oglasevalskega_razsodisca_st_394_8_9_2022

Oglaševalsko razsodišče je v obrazložitvi sledilo naši argumentaciji in ugotovilo, da je oglaševalec v oglasnem sporočilu kršil nekatera temeljna določila SOK. Razsodišče je med drugim ugotovilo, da so informacije celostno podane na način, da izkoriščajo pomanjkljivo znanje bralca in pri povprečnem potrošniku ustvarjajo napačen vtis, da dejavnost Salonita Anhovo ne vpliva na presežene mejne vrednosti težkih kovin in na onesnaževanje okolja nasploh. 

Dodali so tudi, da je treba biti pri zasnovi oglaševanja, ki vključuje trditve, katerih pravilno razumevanje zahteva višjo raven strokovnega znanja, zaradi tematike pa nagovarja splošno zaskrbljenost potrošnikov zaradi zdravja in okolja, posebej pazljiv. Vse ključne informacije morajo biti v oglaševanju podane celostno, da se zaradi izpustitve pomembne informacije z oglaševanjem pri povprečnem potrošniku ne ustvari napačen vtis.

Oglaševalec Salonit Anhovo se je na razsodbo neuspešno pritožil.

V zadnjih dveh letih je v slovenskih medijih nemogoče spregledati velikega števila plačanih oglasnih sporočil cementarne Salonit Anhovo, s katerimi si družba močno prizadeva popraviti slab javni ugled. Cementarna se oglašuje kot napredno in moderno podjetje z minimalnimi vplivi na okolje in pripravljenostjo na dialog z ‘vsemi deležniki’. Pa je temu res tako?

Ob tem pa se nam poraja vprašanje, zakaj bi se neko uspešno podjetje posluževalo manipulacij s plačljivimi oglasi in pri tem zavajalo javnost? Morda zato, ker v resnici le ni tako moderno, napredno in trajnostno, njihova dejavnost pa ima veliko večje vplive na okolje, kot si jih želijo prikazati?

Facebooktwittermail