Zagotovimo si čisto in zdravo pitno vodo

  

Krajani Anhovega že od 24.7.2020 ne morejo uporabljati vode iz pip za prehrano in pitje. Onesnaženje pitne vode, ki ga je povzročil vdor industrijskih odplak iz podjetja Eternit v občinski vodovodni sistem za oskrbo prebivalcev in o čemer smo že pisali, se je pokazalo za veliko bolj nevarno in dolgotrajno, kot je sprva kazalo.

Onesnaženje pa je pokazalo tudi na dva velika problema pri oskrbi s pitno vodo:

  1. vodovod za oskrbo prebivalcev poteka skozi industrijski kompleks in je tam povezan z vodovodom za podjetja, ki ni v upravljanju in pod nadzorom občine. Zato tudi v naprej obstaja nevarnost, da bo lahko prišlo do onesnaženja pitne vode za prebivalce.
  2. za pitno vodo za Anhovo, Robidni Breg, Močila in tudi Deskle se uporablja voda, ki se črpa iz reke Soče in je kljub čiščenju v vodarni Močila velikokrat potrebna prekuhavanja in je zato neprimerna za uporabo za prehrano in pitje. Krajani v teh naseljih smo edini v občini, ki imamo pitno vodo iz Soče, vsi ostali jo imajo zagotovljeno iz čistih vodnih izvirov.

Zato je večina krajanov Anhovega že podpisala zahtevo, da se za pitno vodo preneha uporabljati voda iz Soče in zagotovi drug vir čiste in zdrave vode ter da se takoj pristopi k izgradnji novega vodovoda za oskrbo prebivalcev, ki bo ločen od vodovoda v industrijskem kompleksu. Take zahteve so krajani sporočili tudi direktorju Nacionalnega inštituta za javno zdravje, dr. Milanu Kreku ob njegovem obisku v Anhovem dne 14.8.2020.

Z vodo iz Soče in vodarne Močila se oskrbujejo tudi krajani Deskel in okolice. Zato pozivamo vse, ki si želimo čiste in zdrave pitne vode, da se pridružimo tem zahtevam.

Zahteve za čisto in zdravo pitno vodo lahko preberete spodaj. Društvo je podpise v podporo tem zahtevam zbiralo prejšnje dni na stojnici v Desklah ob pešpoti do trgovine Mercator, o čemer smo pisali na društveni FB strani. Če jih še niste podprli in bi to želeli, nam to lahko sporočite na e-naslov društva ali pa v sporočilo na FB strani

Zahteve bomo z vsemi zbranimi podpisi predali Občini Kanal ob Soči, ki nam zagotavlja oskrbo s pitno vodo in zahtevali, da se v čim krajšem času uresničijo!

Facebooktwittermail