Joj kam bi del – Ja kjer si vzel!

  

Pred dvema mesecema so mediji poročali, da bodo zaposleni v skupini podjetij Salonit Anhovo dobili regres v višini 1.700 €. Zapisali smo, da zaposlenim regres v tej višini zelo privoščimo in dodali dvoje:

  • da upamo, da je do takega regresa prišlo zaradi spremembe v razmišljanju lastnikov – in ne zaradi trenutnega kupovanja njihove lojalnosti, potem ko so bili v javnosti izrečeni pozivi proti dodatnemu obremenjevanju že tako prizadetega okolja
  • in da bi bilo prav, da bi podjetje tudi preostali dobiček najprej uporabilo za namestitev filtrov in čistilni naprav, ki bodo emisije vseh nevarnih snovi odpravile, ali pa v prvem koraku vsaj zmanjšale na nivo, ki ga morajo izpolnjevati druge sodobne sežigalnice odpadkov.

Pred dnevi smo lahko na spletni strani podjetja prebrali novico o sklicu skupščine podjetja, ki kaže odgovor na te (preveč optimistične) misli: na skupščini bodo potrjevali, da je bilo dobička iz poslovanja v letu 2019 za 15 mio €. In od tega ga bodo več kot polovico (8 mio €) izplačali svojim avstrijskim in italijanskim lastnikom, enako kot že v lani in podobno kot predlani.

Primerjajmo: skupen znesek regresa za 398 zaposlenih v skupini podjetij znaša 676.600 €. Spomnimo se tega, ko nam bodo naslednjič pripovedovali o visokem regresu delavcem.

In spomnimo se tega tudi ko nam bodo pripovedovali da dodatnih filtrov za zmanjšanje izpustov vsaj na nivo, ki velja za sežigalnice odpadkov, ne morejo namestiti, ker bi to zahtevalo preveč denarja.

Ali pa ko bomo brali o obnovljenih svetilkah javne razsvetljave in asfaltiranju igrišča za krajane – v zameno za sežiganje odpadkov in večji odkop laporja za klinker za italijanske cementarne ter posledično večje izpuste škodljivih snovi v zrak, številčnejše kamionske prevoze in degradacijo krajine (in posledično nižanje vrednosti nepremičnin v naših krajih).

Če bi nam še vedno govorili da sežiganje odpadkov ohranja delovna mesta, pa jim pokažimo spodnjo primerjavo med sežiganjem odpadkov, številom delovnih mest in dobičkom podjetja. Brez skrbi: narejena je na podlagi njihovih podatkov.

Facebooktwittermail