Za naravo na Savo

  

V soboto, 27.6.2020 je potekala vseslovenska akcija Za naravo ob Savo s ciljem povezati čim več društev in posameznikov ter skupaj preveslati, preplavati, prekolesariti ali prehoditi celoten tok reke Save od izvirov na Gorenjskem do slovensko hrvaške meje, v skupni dolžini 258 km. Organizatorji akcije, Balkan River Defence so si postavili jasen cilj: zavarovati naravo pred škodljivimi posegi oblasti in kapitala ter graditi solidarno, strpno in zeleno družbo. Pot je bila razdeljena na 25 različnih odsekov.

V društvu Eko Anhovo in dolina Soče smo se z veseljem odzvali vabilu naših kolegov iz Eko kroga ter se priključili pohodu na 18. odseku med Renkami in Trbovljami. Pohod je trajal dobro uro in je bil posvečen temi odpadkov s sloganom Hočemo manj smeti, ne več sežigalnic! Celoten odsek je bil zasnovan kot dogodek brez smeti (Zero Waste Event). Ob prihodu na zbirno mesto v Zagorju so nas toplo sprejeli predstavniki Eko kroga. Predsednik g. Uroš Macerl se je v krajšem nagovoru dotaknil odnosa aktualne politike do narave in osvetlil nam še kako dobro znano problematiko o sosežigu odpadkov v cementarnah. Sledila so navodila glede pohoda in spusta po Savi, nakar smo hitro ubrali pot pod noge; pohodniki proti Trbovljam, raftarji pa po Savi do Litije.

Pot nas je vodila po levem bregu Save z nekaj vmesnimi postanki. Na pohodu se nam je pridružil tudi dr. Damijan Denac iz Društva za opazovanje in proučevanje ptic Slovenije (DOPPS) ter nam popestril pot z zanimivimi podatki o lokalni flori in favni.

Po dobri uri smo prispeli v Trbovlje pred nekdanjo cementarno Lafarge cement, ki danes ne obratuje. Prisluhnili smo nagovoru g. Macerla o pomenu zmanjševanja količin odpadkov in problematiki ter posledicah sosežiga v cementarnah. Sledila je krajša razprava v kateri smo izmenjali mnenja ter ponovno poudarili vse slabosti, ki jih tovrstne aktivnosti prinašajo v naše okolje.

Pred nekdanjo cementarno se je uradni del dogodka zaključil. Sledil je povratek v Zagorje z vlakom in druženje ob Savi, kjer so nas prijazno pogostili “Savski gusarji”. Druženje smo nadaljevali v prijetnem vzdušju ob reki, kjer smo delili mnenja o odnosu do narave ter načrtovanju skupnih aktivnosti. Dan je hitro minil in kmalu je napočil čas slovesa, ob katerem smo si obljubili podporo in tesno sodelovanje tudi v bodoče.

Facebooktwittermail