Zdravnikom smo predali več kot 7000 zbranih podpisov podpore

  

Z veseljem sporočamo, da so krajani naše občine, širše goriške regije in tudi iz vse Slovenije izrazili svojo podporo pozivu zdravnikov do četrtka, 13.2.2020 s skupaj 7006 podpisi. Velika večina podpisov (5342) je bila podanih lastnoročno, ostali podpisi podpore (1664) pa so bili vpisani v spletni peticiji.

Tega dne 13.2.2020 smo vse zbrane podpise podpore predali ob 15.30 uri prvopodpisani pod poziv, naši zdravnici dr. Nevenki Mlinar, ko se je skupaj z nekaterimi drugimi zdravniki in predstavnikom Zdravniške zbornice Slovenije odpravljala na izredno sejo občinskega sveta Občine Kanal ob Soči. Nekaj utrinkov iz te predaje si lahko ogledate na priloženih fotografijah.

Zdravnikom in zobozdravnikom se na tem mestu še enkrat iskreno zahvaljujemo za njihov pogum in požrtvovalnost, s katerim so določevalce opozorili na zdravstvene in okoljske obremenitve in tveganja, ki smo jim izpostavljeni v srednji Soški dolini ter jih pozvali, da pri bodočih odločitvah ravnajo skrajno previdno.

Veliko število zbranih podpisov razumemo tudi kot izraz velike podpore našim več desetletnim prizadevanjem. Mnogi krajani so bili zgroženi in hkrati razočarani nad ravnanjem državnih inštitucij, ki da ne ščitijo ljudi, temveč kapital, ter nad medlostjo občinskih predstavnikov in drugih, ki bi lahko prispevali k izboljšanju razmer.

Obljubili smo, da s svojimi prizadevanji ne bomo odnehali do končnega cilja, ki je v doslednem upoštevanju 72.člena ustave, ki pravi: »vsakdo ima v skladu z zakonom pravico do zdravega življenjskega okolja« ter 74. člena ustave, ki pravi: »gospodarska dejavnost se ne sme izvajati v nasprotju z javno koristjo«.

Zato bomo še naprej zbirali in proučevali dokaze o škodljivosti in nepotrebnosti nevarne dejavnosti v našem prostoru. Pod budnim očesom bomo imeli odločanje in izdajanje dovoljenj tako državnih kot lokalnih oblasti. O naših aktivnostih bomo obveščali tako lokalno skupnost, kot tudi širšo javnost, in pri tem sodelovali z ekološkimi društvi in gibanji iz cele države in tudi izven nje.

Facebooktwittermail